За традицією, Великодню передує серйозна підготовка:
а) Великий семитижневий піст – очищення думок, душі і тіла.
б) Великий або Чистий четвер – прибирання перед Великоднем.
в) Страсна п’ятниця – день розп’яття і смерті Ісуса. У п’ятницю дозволено лише пекти паски і хліб.
У ніч на неділю, після опівночі, дзвін сповіщає про Воскресіння Христове і початок великодньої служби. Богослужіння проводяться особливо урочисто й тривають вони до ранку. Святкування тривають тиждень, який називається Світлою великодньою седмицею, а кожен із днів носить назву світлого.
З Великоднем пов’язано безліч вірувань:
1.Вважається, на Великдень все стає видимим, навіть містичне; маленькі діти з чистою душею можуть побачити всі земні скарби, які у цю ніч світяться вогниками.
2.На Великдень можна просити у Бога все. Так, люди похилого віку розчісували своє волосся з думкою про онуків, щоб їх було стільки, скільки волосся на голові. Бажаючи розбагатіти, вмивалися зі срібного посуду. Дівчата просили нареченого.
3.З нетерпінням чекали першого удару дзвонів. Якщо з першим ударом перехреститися зі словами: «Христос воскрес, а рабу (ім’я) здоров’я», то одужає навіть важко хвора людина.
4.Вставали до світанку, щоб не проспати щастя.
5.Дівчата вмивалися водою з червоного яйця, щоб бути рум’яними.
6.На Великдень усі мають веселитися, інакше сумувати доведеться весь рік.
Але існують і застереження:
1.У Великдень не можна займатися домашньою роботою – з клопотами піде щастя.
2.Освячені продукти не можна викидати, їх потрібно з’їсти за святковим столом, поділитися з рідними та сусідами або роздати бідним.
3.Подружжя не повинно христосатися на людях – до розлуки
4.Гріх проливати кров тварин протягом Світлого тижня, адже вони теж радіють 5.Христовому Воскресінню і славлять Бога.
6.Не можна викидати шкаралупу за вікно, щоб не потрапити в Ісуса і апостолів, які весь тиждень ходять по землі у жебрацькому дранті
Після церкви повертаються додому, вмиваються і всідаються за стіл. Сніданок починають з освячених продуктів, кожен повинен з’їсти по яйцю і покуштувати інші принесені з церкви страви. Далі приступають до решти страв.
Зі Світлим Воскресінням закінчується Великий піст, тому святковий стіл повинен бути багатим, з великою різноманітністю страв. Головними атрибутами великоднього столу є яйця-крашанки, паски і сирні паски.
Світлого вам Великодня!
Немає коментарів:
Дописати коментар